Oppilaille ja vanhemmille

Osallistuminen Majava-kilpailuun

Kilpailuun osallistutaan opettajan johdolla kouluaikana. Osallistumisesta kilpailuun päättää koulun opettaja. Lisää tietoa kilpailuun osallistumisesta löytyy kohdasta “Opettajille“.

Majava-tehtäviin tutustuminen

Kilpailuun voi tutustua ympäri vuoden osoitteessa http://majava.uta.fi, jossa on tarjolla Majava-kilpailun aiempien vuosien tehtäviä harjoittelua varten. Ruotsinkieliset voivat käyttää ruotsinkielistä sivustoamme osoitteessa http://databavern.uta.fi, jonka sisältö on vastaava. Alla annettu ohje koskee suomenkielistä sivustoa. Tehtäviin voi vastata ohjatusti opettajan tai vanhempien ohjauksessa tai itsenäisesti koulussa tai kotona.

Harjoittelutehtävien käytöstä

Mene sivustolle http://majava.uta.fi ja valitse vasemmalta “Harjoittele”. Tämä avaa näkymän, josta voit valita jonkin tarjolla olevista aiempien vuosien kilpailuista. Vuoden valinnan jälkeen voi tulla vielä jatkoaskel, jossa voi valita joko suomen- tai ruotsinkielisen version (tätä ei ole välttämättä kaikissa). Kun kilpailu on valittu, näyttää järjestelmä vielä “osallistumiskoodin”, jonka avulla syystä tai toisesta keskeytynyttä harjoituskilpailua voi myöhemmin jatkaa. Kun tämän jälkeen klikkaa kilpailun aloittavaa nappia, saa näkyviinsä kilpailun kysymysluettelon, jossa on 12 tehtäväotsaketta ruudukkomaisesti aseteltuina. Tehtäväotsakkeen klikkaaminen tuo näkyviin itse tehtävän. Tehtäviä voi tehdä vapaasti haluamassaan järjestyksessä niin kauan, kuin kilpailuaikaa on jäljellä. Jäljellä oleva aika näytetään koko ajan sivun ylälaidassa.

Tehtävät ovat luonteeltaan interaktiivisia. Vastaus tapahtuu pääsääntöisesti hiiren (tai kosketusnäytön) avulla. Järjestelmä näyttää vastauksen pistemäärän samantien ja tehtäviin saa vastata niin monta kertaa kuin aikarajan puitteissa ehtii. Tämä mahdollistaa kokeilevan vastaustavan: jos jokin vastaus ei tuota täysiä pisteitä, voi yrittää välittömästi uudelleen.

Kustakin tehtävästä on olemassa 3 eri vaikeustasoista versiota: mitä vaikeamman version ratkaisee, sitä enemmän saa pisteitä. Myös version saa valita vapaasti: on esim. mahdollista vastata ensin yhteen ja sitten toiseen versioon tehtävästä. Tehtävästä saa kuitenkin loppujen lopuksi pisteitä vain yhdestä versiosta, joten varsinaisessa kilpailussa kannattaa pyrkiä ratkaisemaan tehtävästä mahdollisimman vaikea (eli eniten pisteitä tuottava) versio mahdollisimman pian. Jos esimerkiksi on varma kykenevänsä ratkaisemaan vaikeammankin version, ei kannata tuhlata aikaa helpoimman version ratkaisemiseen. Toki toisaalta aikaa voi tuhlautua niinkin, että valitsee aluksi liian vaikean version, jota ei saakaan ratkaistua (jolloin olisi kannattanut ensin yrittää helpompaa versiota).

Vanhan Majava-järjestelmän käytöstä

Ylläoleva ohje koskee Suomessa vuonna 2018 käyttöön otettua uutta ns. “ranskalaistyyppistä” Majava-kilpailua. Sen lisäksi on yhä olemassa myös Suomessa vuosina 2010-2017 käytetty “perinteinen” Majava-kilpailupalvelin. Sen tehtäviin voi tutustua osoitteessa https://majava-kilpailu.fi/.

Vanhassa järjestelmässä valitaan aluksi ikäryhmä (Mini luokille 2-3, Benjamin luokille 4-5, Cadet luokille 6-7, Junior luokille 8-9 sekä Senior lukiolaisille ja ammattikoululaisille) sekä sen jälkeen haluamasi vuoden kysymykset (voit myös valita satunnaisesti viisitoista kysymystä eri vuosilta).

Jokaisessa kysymyksessä on neljä vastausvaihtoehtoa, joista yksi on oikea. Vastauksesi tallentuu järjestelmään, kun painat valintasi jälkeen ‘vastaa’ nappia. Mikäli et halua vastata kysymykseen, voit valita ‘seuraava’ napista seuraavan kysymyksen ja palata takaisin myöhemmin. Vastauksia voi myös vaihtaa myöhemmin siirtymällä kysymykseen painamalla kysymyksen numeroa. Aikarajaa ei ole, joten voit rauhassa vastata kaikkiin 15 kysymykseen. Harjoittelun voi lopettaa milloin vain valitsemalla ‘lopeta ja näytä palaute’. Tämän jälkeen järjestelmä kertoo oikeat ja väärät vastaukset.